Bazalt Taşı Çeşitleri
- 25 Eylül 2021
Doğal taşlar, çıkartıldıktan sonra işlenerek kullanılabilen ve bilinen en eski inşaat malzemesidir ve insanlık tarihi boyunca avcı-toplayıcı toplumlarda barınma ve dış etkenlerden korunma, daha sonraki dönemlerde ise sanat eserlerinde ve anıtlarda dayanıklılığı ve yüzeylerinin estetik olması sebebiyle kullanılmışlardır. Günümüzde de doğal taşların kullanım alanları, aslında tarih boyunca pek değişmemiş ve inşaat alanları, kaplama, yer döşemesi ve yol yapımı, heykelcilik, optik, porselen, kıymetli taş ve cam sanayiinde yardımcı madde olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Bu doğal taşlar arasında önemli bir yere sahip olan bazalt taşı çeşitleri, doğal aşınma ve değişik iklim koşullarından hiç etkilenmeyen bir volkanik kaya kütlesidir. Dünya yüzeyinde en yaygın alanlarda bulunan doğal taşlardan birisi olan bazalt taşı, doğada siyah renkte, yoğun mikrolitili veya camsı dokulu ve kütle, damar veya akıntı gibi yığınlar halinde bulunur. Rengi ve dokusunun yoğunluğu, bileşiminde bulunan manyetitten kaynaklanmaktadır. Bazalt taşı çeşitleri İrlanda, İngiltere’nin kuzey kıyıları, Almanya, Amerika ve Hindistan’da yoğun miktarlarda bulunan bazalt, ülkemizde de özellikle yoğun olarak Diyarbakır bölgesinde, Ankara, Kayseri, Trabzon, İzmir, Kars ve Gaziantep’te çıkartılmaktadır.
Bazalt taşının; su, paslanma, don, darbe ve sürtünmelere karşı çok dayanıklı bir taş olması, renk değiştirmemesi, üzerinde zaman içerisinde leke ve kılcal çatlak oluşmaması, asitlere karşı dayanıklı olması gibi sebeplerle inşaatlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
İçeriğindeki minerallere göre bazalt taşı çeşitleri de değişir. Manyetiti fazla olanlar, magnetizma özelliği gösterirken, içeriğindeki olivin maddesi, siyah bazalta yeşil tanecikler katar. İçeriğinde yoğun miktarda ojit bulunan bazaltlar, ojit billurlu bazaltlardır ve özellikle Trabzon, Akçaabat ve Vakfıkebir bölgesinde bulunmaktadır. Bulunduğu bölgeye göre yapısı değişebilen bazı bazaltlarda ise, jasp ve kalseduvan toprak dokusu, zeolit ve kalsit de görülebilir. Trakilit, esmer renkli camsı bir bazalt çeşididir ve asit içerisinde erir. Hiyalomdan ise sarı renkli camsı bir bazalttır ve asit içerisinde erimez.