Bazalt Taşı Doğada Nasıl Oluşur?

  • 31 Mart 2016

Bazalt Taşı Doğada Nasıl Oluşur?

Bazalt taşı, bir çeşit volkanik kaya kütlesidir. Rengi siyah, yapısı çok sert olan bir kayaç türüdür. Yapısında küçük kristalleri olan camsı bir taştır. Basınca karşı dayanıklıdır ve granitten daha sert bir taştır. Sert ve dayanıklı bir taş olması sebebi ile daha çok, yapıların inşasında, kaldırım ve köprü yapımlarında kullanılır. Bazalt taşı bu sert ve dayanıklı yapısından ötürü birçok kullanım alanı vardır ve diğer malzemelere sağlıklı bir alternatif oluşturur.

bazalt-tasi-dogada-olusumu

Bazalt, volkanik hareketler sonucu oluşan bir kaya türüdür. Özellikle dördüncü jeolojik devirde meydana gelmiş olan volkanik hareketlerin oluştuğu bölgelerde yoğun olarak bulunur. Doğada bazalt taşları; kütle, damar ve akıntılar halinde bulunmaktadır. Genellikle volkanik akıntının ardından, soğuyup tekrar büzülerek prizma biçimini alırlar. Bazalt taşları, volkandan lav olarak çıkarken, içerisindeki gaz uçar ve boşluklar kalır. Bu da taşın gözenekli bir yapısı olmasına sebep olur. Boşluklu bazalt veya dişi bazalt adı verilen bu taşlardaki boşluklara, zaman içerisinde çeşitli mineraller dolar. Bunun sonucunda zeolitli bazalt adını alır. Günümüzde de volkanların çoğu bazalit maddeler püskürtmeye devam etmektedirler.

bazalt-tasi-nasil-olusmustur

Almanya, İrlanda, Amerika’nın Parana ve Columbia nehri civarı ve özellikle Hindistan’ın Dekan bölgesinde, büyüklüğü neredeyse 300.000 kilometrekarelik alanı kaplayan bazalt alanları mevcuttur. Ülkemizde de Boyabat, Ünye, Siverek, Tokat, Diyarbakır ve Urfa ovasında, bazalt alanlarını görmek mümkündür.

bazalt-olusumu

Aynı zamanda Orta ve Batı Anadolu’da da bazalt yatakları mevcuttur. Türkiye’ de yapı işlerinde en çok kullanılan taşın bazalt olduğu söylenebilir. Birçok bölgede mıcır yapımında da kullanılmaktadır. Doğada bolca bulunması, sağlam ve dayanıklı yapısı, doğal oluşumlu bir yapı malzemesi olması, bazalt taşını yıllardan beri en çok tercih edilen doğal taşlardan biri yapmaktadır.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?