Bazalt Taşı Nasıl Çıkarılır?
- 1 Nisan 2016
BAZALT TAŞININ İŞLENME SÜRECİ…
Doğada toplam 300.000 km2. gibi çok yaygın bir alanda bulunduğu ve darbelere ya da dış etkenlere karşı sert ve dayanıklı bir taş olduğu için kullanımda sıklıkla tercih edilen bazalt taşı, volkanik lavların büzüşmesi ve donmasıyla oluşmuş, siyah renkli, manyetik bir taştır.
Yanardağın aktifliğine ve büyüklüğüne göre, bazen çok büyük patlamalar medyada gelir, dolayısıyla dışarı akan lavlar da çok fazla miktarda olur. Fışkıran bu lavlar, belirli bir süre sonra soğuyarak kanal şeklinde cüruf oluşturur ve sertleşirler. Ortalarından akan lav nehiri ise dış ortamın etkisiyle katman, katman soğuyarak büzüşür ve gerilip donmaya başlar. Büzülmeden dolayı oluşan bu homojen kütlenin içinde sonuçta çok miktarda dikey çatlak ve düzgün yapılı bazalt prizmaları meydana gelir. Bazalt taşının çok sert olmasının sebebi ise içeriğinde bulunan manyetit özelliğidir.
Çok sağlam bir taş olduğu için bazalt taşı bugün, inşaatların sütun gibi denge açısından kritik bölümlerinde, yine statiğin çok önemli olduğu köprülerin yapımında, demiryollarında kullanılan bazalt, aynı zamanda doğal ve sağlıklı bir taş olduğu için bina kaplamalarında, kaldırım taşı olarak yollarda ve bahçe düzenlemelerinde de tercih edilmektedir.
Bazalt taşı büyük kütleler halinde ve tonlarca ağırlıkta çıkartılır ve istenilen boyutlarda işlenebilmeleri için taş kesim fabrikalarına gönderilir. Çok sert bir taş olduğu için bazalt kesilirken, mermeri ve graniti kesebilen elmas iğne, aynı sürede ancak 1/10 oranında daha az bazalt kesebilir.
Bu yüzden bazalt taşı kesilirken maliyeti daha yüksek olur. Ancak dayanıklılığı ve kullanım süresi, diğer taşlara göre çok daha fazladır. Taş kesim fabrikalarında metreküpe çevrilen bazalt katmanları önce bloklar halinde, sonra da istenilen boyutlarda ve adette kesilip, en sonunda cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.