Bergama Granit Taşının Oluşum Aşamaları

  • 4 Nisan 2016

BERGAMA GRANİT TAŞININ OLUŞUMU

Sert taş dendiğinde akla ilk gelen doğal taşlardan birisi olan granit, dünyada en yaygın bulunan ve yeryüzünün temelini oluşturan taşlardan birisidir. Doğada dayk, silis veya batolitler şeklinde bulunur. Ülkemizde de çok yaygın olarak bulunan granitin, özellikle Bergama, Edremit ve yöresinde çıkartılan cinsi, bozulmadan ve aşınmadan uzun yıllar kullanılabilmesi sebebiyle, dış mekanlarda tercih edilir ve Bergama Granit Taşı olarak anılır.

granit-kup-tasi

Granit, çıplak gözle görülebilir şekilde kristal yapılı minerallerden oluşur. Bu mineraller; kuvars, feldspatın ortoklas, plajioklas, mika, hornblend, piroksen, turmalin, apatit, zirkon, grena ve manyetittir. İçeriğinde bulunan bu minerallerin yoğunluğuna ve tanelerin büyüklüğüne göre gruplara ayrılır. Granitin rengini, feldpatın ortoklas belirler. Genellikle açık renklidir ancak içeriğinde mika veya kuvars miktarı fazlaysa renk; beyaz, gri, pembe, kırmızı veya zeytin yeşili olabilir.

bergama-granit-tasi-olusum-asamalari

Granit Taşı’nın ortaya çıkışı, yeryüzü kıta kabuğunun erimesi veya manto magmasının farklılaşması sonucunda gerçekleşir. Granit, yeraltında yaklaşık 400 C ısıya sahip olduğundan, soğuması birkaç bin yılı kapsar. Bu ısının kaynağı aslında jeotermal suların kaynağıdır. Yeraltında bulunan suların granitlerin çatlakları arasında süzülmesi granitin yüksek ısısı ile birlikte suyun sıcaklığını da arttırır ve böylece granitte bulunan çözünebilir haldeki mineraller suya karışır. Jeotermal suların oluşumu aslında yeraltı sularının granitten beslenmesi şeklindedir. 1 cm2. granitin öznül ağırlığı yaklaşık 2.8 gr. dır. Buna karşın aynı büyüklükte bir granit, 3300 kg. basınca kadar dayanabilir.

bergama-granit-tasi

Bergama Granit Taşı, taş ocaklarından çıkartıldıktan sonra cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir. Granit, yapısı gereği kolay cilalanan bir taştır. Genellikle parke veya bordür taşı, büyük binalarda dış cephe kaplaması, banyo veya mutfak tezgahı, asansör ve şöminelerde yine kaplama malzemesi olarak kullanılır.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?