Dünyanın Kalbinden Gelen Güç Bazalt
- 11 Nisan 2016
Bazalt, yer kabuğunun derinliklerinden gelerek yüzeye yakın bölgelerde volkanik akıntıların yığınlar oluşturup soğuması sonucu oluşmuş bir kayaçtır. Çok geniş yayılım alanları gösteren Bazalt dünyada endüstri ve inşaat sanayinde önemli bir yere sahiptir. Endüstri alanında kullanım standartlarına uygun bazalta ise Endüstriyel Bazalt denilmektedir.
Günümüzde dünya bazaltın önemini kavramış ve pek çok alanda kullanmaya başlamıştır. Tarihsel olarak da bazalt neredeyse 9000 yıldır zaten yapılarda kullanılmaktaydı. Dünyanın birçok bölgesinde tapınaklarda, saraylarda, yollarda kullanılmış olan bazalt günümüzde ise işlenerek yüksek teknoloji ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Örneğin artık tüm dünyada inşaat sektöründe bazalt agregasından üretilen çimentolar en az kalker agregalı çimentolar kadar yük dayanımına sahip olduğu, dona karşı dayanımı kalker agregalı çimentodan daha yüksek olduğu kabul edilmiştir. Çünkü bazalt su emme, basınç dayanımı, korozyon gibi dış etkenlerde kalkere oranla daha stabil bir yapı sunar. Ayrıca dış cephe kaplamaları, fayans kaplamaları, kesme taş binalarda bazalt dünyada özellikle Amerika ve Kanada’da çok yaygındır. Bazalt iyi bir yalıtkan olduğu için bazalt ürünlü kimyasal katkılar, yapı malzemeleri artık konutlarda büyük tasarruf sağlamaktadır.
Endüstriyel anlamda ise bazalt kayacının fiber yapısı keşfedilmiş, Bazalt elyafı Asbest gibi kanserojen olmamasından dolayı da dünyada çok kısa sürede yayılmıştır. Bazaltın yüksek ısılarda genleştirilerek liflerine ayrılması şeklinde uygulanan bu teknik sayesinde bazalt hem hafif hem de yanmayan yapısından dolayı birçok kullanım alanına sahip olmuştur. Bazalt elyafı artık Almanya, Fransa, Amerika gibi ülkelerde otomobil elektrik kablolarının kaplanmasında, yakıt depolarının yalıtımında, otomobil iç döşemelerinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yine Fransız Peugeot firması Exal Concept modelinde karbon fiber kullanmaktan vazgeçip, bazalt elyafa yöneliyor. Ayrıca Almanya ve Rusya’da gemi sanayinde gemi bacaları, motor dairesi, yanma odaları, yangın çıkış kapıları da dahil olmak üzere bazalt elyafıyla izole edilmektedir. Amerika Uzay Araştırma Dairesi NASA ise yine roketlerde yalıtım malzemesi olarak Bazalt elyafını kullanmaktadır.
Gelişen teknoloji yeraltı kaynaklarını farklı alanlarda işleyerek yeni kullanım alanlarının doğmasına neden olmaktadır. Dünyada belki de en zengin yeraltı kaynaklarına sahip ülkemizde bu zenginliklere yeni ufuklar açacak sanayimizin de gelişmesine acilen katkı vermemiz gerekmektedir.