Kayrak Taşı Teknik Özellikleri
- 13 Temmuz 2018
Türkiye’nin pek çok bölgesinde, akarsu ve nehirler tarafından yüzeyleri düzleştirilmiş kayalardan çıkartılan kayrak taşı, genellikle iç ve dış mekan duvar kaplamalarında ve park, bahçe düzenlemelerinde kullanılan, çok dayanıklı bir doğal taştır. Birbirinin içine geçmiş sarı, bordo, kırmızı, kirli beyaz, açık yeşil ve kahverenginin tüm tonlarını içeren doğal renkleri ile kullanıldıkları bölge ile tamamen uyum sağlayan bu taş, doğada katmanlar halinde bulunur ve çıkartıldıktan sonra istenilen kalınlıklarda kesilerek uygulanır.
Döşenmesine geçmeden önce, kayrak taşı teknik özelliklerinden bahsetmek gerekir. Bu doğal taşın en büyük teknik özelliği; suya dayanıklılığıdır. Oluşumu yüzyıllar boyunca suların aşındırması ile olan kayrak taşı, çıkartıldıktan sonra döşendiği bölgede tamamen izolasyon sağlar. Yazın güneşi çekerek iç kesimleri soğuk, kışın ise soğuğu engelleyerek iç kesimleri sıcak tutar. Ayrıca kullanıldığı bölgede çok uzun yıllar, hiç bir özel bakım gerektirmeden dış etkenlere dayanır ve maliyeti diğer yalıtım malzemelerine göre çok daha düşüktür.
Kayrak taşı teknik özelliklerinden sonra, farklı zorluklar içeren döşeme aşamasında dikkat edilmesi gereken konulara gelirsek; özellikle bahçe ve yol uygulamalarında, zeminin mutlaka düzeltilmesi gerekir. Zemin tamamen düzeltildikten sonra kayrak taşı döşemesinde uzman bir ekip tarafından, üzerine baskı uygulanarak düzenlenmesi gerekir. Merdiven basamağı uygulamalarında ise, basamak uzunluğuna göre taşın kesilmesi ve düşmeye neden olabilecek bütün çıkıntıların alınması gerekir. Duvar döşemelerinde yine duvar kazınarak zemin hazırlanmalı, ardından sıva malzemesi ile taşa baskı uygulanarak döşenmesi gerekir. Bu aşamada da ekibin uzmanlığı ön plana çıkar, çünkü duvar uygulamalarında her bir taşın mutlaka duvar terazisi kullanılarak döşenmesi gereklidir.
Kayrak taşının teknik özellikleri son olarak kesimine göre; 1-3 cm., 4-6 cm. ve 6-10 cm. olarak üçe ayrılabilir. Bu taş kalınlıklarının her biri, faklı bir bölge için uygundur.