Kayrak taşının çevremize yararlı tesirleri
- 25 Eylül 2021
Kayrak taşı halk tarafından damtaşı, kayağan taşı denilmektedir. Kolayca ince yapraklara ayrılmaktadır. İnce taneleri, kili, kuvarlı, kara gök veya kül rengi olabilen başkalaşım kayalarıdır. Çekme dirençleri çok yüksek ve düşük basınçlarda, sıcaklıklarda oluşmaktadır. Kum ve volkanik tozları içinde barındıran killerden oluşmaktadır. Ana kayalar bazı zamanlarda başkalaşım geçirir. Bu sayede yarılmalar oluşabilir. Bu yarılmalarla beraber kayaların üstlerinde oluşan basınçlar sayesinde büyük açılarla ayrımlar başlar. Çok güçlü yapraklanmalar, bölünmeler oluşumlar sağlar.
Kayrak taşı farklı aralıklarda, farklı alanlarda yer kaplamaktadır. 1-3 cm aralığında kalınlıkta olanlar şömine, barbekü ve iç mekânda kullanılır. 1 tonunda yaklaşık 14-15 metrekare alan tutmaktadır. 4-6 cm aralığında kalınlıkta olanlardan yaya yolları, park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılır. Binek araç yollarında, kelebek duvar yapımlarında ve havuz kenarlarındaki uygulamalarda 1 tonundan 9-11 metrekare alan kaplamaktadır. 6-10 cm aralığında bulunan kayrak taşı park düzenlemelerinde ve beton derzli araç yollarında kullanılabilen değişik amaçlara hizmet veren yapısıyla kayrak taşı 1 tonunda 5-6 metrekare alan kaplamaktadır.
Kayrak Taşı kullanım alanları çamur taşı ve volkan küllerinin bileşimlerine sahip bir yapısı ile yüzeyi pürüzlü farklı mineral bileşimlerden oluşan çeşitli renk ve desenlerden oluşmaktadır. Kayrak taşı aşınma ve atmosferin dış etmenlere karşı dayanıklı ve gözenekleri olmaması nedeniyle büzülme ve eğrilme yapmayan ve en çok dış yapı, mekânlarında da tercih sebebi olabilmektedir. Estetik bir kaplamasıyla, pencere kenarları ve eşiklerinde, taban döşemelerinde tercih edilir. Tuğla boyutlarında kesimleri sayesinde bina yapılarında rahatlıkla kullanılabilmektedir.